Press "Enter" to skip to content

Zi istorica: Uniunea Europeana da unda verde pentru ca Moldova si Ucraina sa inceapa negocierile de aderare

Ucraina si Moldova au facut progrese suficiente pentru a incepe negocierile de aderare la Uniunea Europeana, este opinia Comisiei Europene, care a prezentat rapoartele privind progresele celor doua tari.

Astfel, Comisia Europeana va recomanda tarilor membre sa aprobe inceperea negocierilor, iar decizia finala va fi luata de sefii de stat si de guvern, la summit-ul UE de luna viitoare. Inceperea negocierilor nu inseamna garantarea aderarii, Ucraina si Moldova mai au inca pasi importanti de parcurs.

„E o zi istorica pentru ca recomandam Consiliului sa inceapa negocierile de aderare cu Ucraina. Ucrainenii fac reforme ample, chiar daca duc un razboi existential” – a declarat Ursula von der Leyen, presedinta Comisiei Europene.

Negocierile nu incep imediat

Pana acum, Ucraina a indeplinit mai mult de jumatate din recomandarile Comisiei, asadar mai sunt de rezolvat aspecte importante.

Comisia recomanda Consiliului sa inceapa cadrul de negocieri cu Ucraina si Moldova dupa ce aceste tari adopta anumite masuri. Urmatoarea evaluare a Comisiei va avea loc in martie, anul viitor.

„E un pas esential pentru Ucraina, important geopolitic, fiindca Ucraina va deveni membru al Uniunii Europene. Chiar daca nu foarte curand. De asemenea, e un pas important pentru procesul de reforme din Ucraina. Acum e legea martiala in tara, asadar verificarea proceselor democratice nu poate sa aiba loc. Au fost suspendate mai multe legi, de exemplu cea privind spalarea banilor. Comisia Europeana atrage atentia ca, inclusiv intr-o perioada de conflict, Ucraina trebuie sa-si faca temele si sa aplice reforme” – e de parere Heather Grabbe, analist politic la institutul Bruegel din Bruxelles.

MM

DISTRIBUIE !

Shares

Be First to Comment

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *