Campania nationala, care a inclus si judetul Botosani, pentru verificarea modului in care sunt respectate prevederile legale privind incheierea si executarea contractelor individuale de munca, precum si prevederile legale privind cerintele de securitate si sanatate in munca de catre angajatorii din domeniile fabricarea produselor de brutarie si a produselor fainoase s-a finalizat cu 1.723 de controale, in urma carora au fost dispuse 1.172 sanctiuni contraventionale, din care 282 de amenzi. Valoarea totala a amenzilor aplicate este de 1.855.100 de lei, din care 798.000 de lei pentru munca nedeclarata, pentru 40 de persoane depistate in aceasta situatie.
Obiectivele campaniei au fost eliminarea neconformitatilor constatate, dispunerea de masuri de remediere si cresterea gradului de constientizare a angajatorilor si a lucratorilor in ceea ce priveste necesitatea respectarii prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca si al securitatii si sanatatii in munca. In domeniul securitatii si sanatatii in munca, au fost aplicate 832 de sectiuni contraventionale, din care amenzi in valoare de 721.000 de lei. Pentru neconformitatile constatate, inspectorii de munca au dispus 6 sistari de activitate pentru 1 loc de munca si pentru 5 echipamente de munca.
Cu ocazia controalelor desfasurate, au fost constatate 2025 de deficiente, pentru care inspectorii de munca au dispus tot atatea masuri cu termene concrete de remediere si al caror mod de indeplinire va fi monitorizat.
Cele mai frecvente neconformitati constate in domeniul ????????????????????̗???????????????????? ???????? ????????????????????̃ au fost urmatoarele:
- Nerespectarea obligatiei privind incheierea contractului individual de munca in forma scrisa;
- Incalcarea, de catre angajator, a obligatiei privind evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat;
- Nerespectarea prevederilor referitoare la durata zilnica maxima a timpului de lucru si lipsa acordului salariatului privind efectuarea de munca suplimentara;
- Nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal si sarbatorile legale si a celor privind compensarea orelor lucrate in zilele de repaus saptamanal;
- Angajatorul nu a inmanat un exemplar din contractul individual de munca;
- Nerespectarea prevederilor privind dovada acordarii drepturilor salariale;
- Nerespectarea dispozitiilor privind garantarea in plata a salariului minim brut pe tara in industria alimentara;
- Nerespectarea prevederilor referitoare la datele transmise in REVISAL: transmiteri tardive sau incomplete, date eronate.
Cele mai frecvente neconformitati constatate in domeniul ????????????????????????????????̃????̗???????? ???????? ????????̃????????̃????????̃????̗???????? ????́???? ????????????????????̃ au fost urmatoarele:
- Instruire incompleta in domeniul securitatii si sanatatii in munca;
- Nesemnalizarea locurilor cu riscuri mari de accidentare si lipsa evaluarii riscurilor specifice;
- Improvizatii la instalatia electrica;
- Instructiunile proprii neadaptate la particularitatile activitatilor si ale locului de munca, neafisarea instructiunilor pe echipamentele de munca;
- Neefectuarea examenului medical la angajare;
- Nereglementarea activitatilor de folosire a surselor de foc deschis si fumatul;
- Utilizarea rampelor fara balustrada de protectie, nesemnalizarea de securitate si/sau de sanatate, etc.
”Scopul campaniei a fost acela de crestere a gradului de constientizare, atat a angajatilor cat si a angajatorilor in ceea ce priveste necesitatea aplicarii si respectarii legislatiei muncii pentru diminuarea cazurilor de munca nedeclarata si subdeclarata si a accidentelor de munca. Securitatea si sanatatea in munca a lucratorilor care desfasoara activitati in domeniul panificatiei trebuie sa fie permanent in atentia angajatorilor, deoarece, controalele efectuate de-a lungul timpului in domeniul securitatii si sanatatii in munca au evidentiat faptul ca lucratorii din acest domeniu sunt expusi la o serie intreaga de riscuri de accidentare si imbolnavire la locul de munca, din cauza echipamentelor de munca necorespunzatoare si a tehnologiilor folosite, precum: arsuri termice si chimice, taieturi, intepaturi, riscuri de electrocutare, ventilatie insuficienta, caldura sau umiditate excesiva si alternari bruste intre temperaturi mari si mici, echipamente de munca incorect utilizate, risc de intoxicare cu substante chimice utilizate la curatenie, activitati repetitive, manipulare manuala a maselor sau risc de lovire, strivire de echipamentele de munca aflate in miscare (malaxoare, stivuitoare, camioane)”, a declarat Mihai Nicolae Uca, inspector general de stat adjunct in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
MM
Be First to Comment