Proaspatul premier al Poloniei Donald Tusk si-a inceput mandatul cu un gest care a starnit revolta nu doar in Polonia, ci si in strainatate: a pus pumnul in gura presei publice, nemultumit ca a fost adesea criticat de televiziunea de stat, de postul public de radio si de agentia oficiala de presa.
E fierbere mare in Polonia: societatea e divizata, in urma deciziei premierului Donald Tusk de a decapita presa de stat. Nu decizia in sine, ci modul in care a actionat guvernul, incalcand legea. Inclusiv presedintele tarii, Andrezj Duda, e oripilat si a calificat situatia ca fiind “un fel de anarhie”. Fara sa respecte pasii constitutionali care trebuie parcursi pentru a schimba conducerea televiziunii publice, a radioului public si a agentiei de presa oficiale, Tusk i-a dat afara pe toti si si-a pus proprii oameni. “Vina” jurnalistilor si a conducerii acestor institutii este ca, de-a lungul timpului, l-au criticat pe Tusk. In replica, noul premier polonez afirma ca in cei opt ani de guvernare conservatoare, aceste institutii s-au transformat in unelte propagandistice ale puterii.
Tusk este indragit la Bruxelles. A fost presedinte al Consiliului European si este genul de politician care nu cracneste in fata deciziilor luate de liderii europeni, chiar daca acestea sunt in detrimentul Poloniei. Toate aceste aspecte din activitatea lui au fost criticate de presa de stat, care acum e trasa la raspundere in cel mai radical mod posibil pentru ca a relatat adevarul.
Tusk a mers pana acolo incat a dat ordin ca televiziunii publice sa i se intrerupa semnalul de emisie, iar pe jurnalistii postului public nu i-a primit la o conferinta de presa. Sunt din ce in ce mai multe voci din strainatate care critica dur gestul total antidemocratic al lui Tusk. Alegerile au consecinte, e o veche zicala din politica si epurari mai mari sau mai mici au loc in orice tara, la schimbarea puterii. Insa modul in care a actionat noul guvern, pretins liberal si foarte indragit la Bruxelles, ridica multe semne de intrebare.
MM
Be First to Comment