Press "Enter" to skip to content

CCR dezbate Legea securității cibernetice

Curtea Constituţională a României dezbate, miercuri, sesizarea depusă de USR şi Forţa Dreptei privind legea securităţii cibernetice.

Deputaţii celor două formaţiuni politice au sesizat Curtea Constituţională în legătură cu legea securităţii cibernetice, pe motiv că încalcă „grav” dreptul la viaţă privată al românilor.

„Am atras atenţia încă de la începutul verii, când au fost prezentate proiectele legilor securităţii naţionale, că actuala coaliţie, în frunte cu preşedintele Iohannis, ameninţă libertăţile civile fundamentale ale românilor. Legea securităţii cibernetice, adoptată într-un dispreţ total faţă de principiile şi instituţiile democratice, confirmă ceea ce spuneam şi reprezintă un nou derapaj politic. Nu poţi să obligi sute de mii de furnizorii de servicii tehnice de securitate cibernetică să-şi toarne clienţii şi să ofere pe tavă, fără mandat de la judecător, date şi informaţii private ale acestora. Dreptul la viaţă privată şi libertate de exprimare sunt apărate de Constituţie şi nu putem asista pasivi la această nouă încercare a serviciilor de a intra cu bocancii în vieţile românilor”, a declarat preşedintele USR, Cătălin Drulă, citat într-un comunicat de presă.

Vezi si:  Parlamentarii au rămas fără pensii speciale! Aleșii UDMR nu au votat

Conform USR, legea adoptată de PSD-PNL-UDMR pe „repede-înainte” încalcă prevederile constituţionale privind dreptul la viaţă privată şi libertatea de exprimare.

„Sesizarea de către victima unui incident de securitate cibernetică a Platformei Naţionale pentru Raportarea Incidentelor de Securitate Cibernetică (PNRISC) pare a fi benefică, deoarece respectiva platformă este special destinată rezolvării unor astfel de incidente. Dar, din cauza definirii neclare în lege a noţiunii de incident de securitate cibernetică, se poate ajunge la situaţia în care pentru o simplă virusare sau pentru o aparentă virusare (o nefuncţionare normală) a unui laptop orice persoană care are o activitate ce poate fi considerată – de către cine? – ca fiind de interes public să fie obligată să sesizeze PNRISC şi, implicit, să pună laptopul la dispoziţia specialiştilor PNRISC, cu toate datele şi informaţiile cu caracter personal conţinute de acel dispozitiv”, se explică în comunicatul citat.

În opinia USR, este vorba despre „o intruziune importantă” în viaţa privată a persoanei, iar deţinătorul laptopului „nu poate opta dacă sesizează sau nu PNRISC, existând obligaţia legală strictă, sancţionată sever cu amendă contravenţională, de a se adresa PNRISC şi, implicit, de a pune la dispoziţia unor terţi o multitudine de date şi informaţii privind viaţa privată”.

Vezi si:  Pact între PNL și PSD? Guvernul orban a fost dat jos

DISTRIBUIE !

Shares

Be First to Comment

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *