Press "Enter" to skip to content

Parlamentarii dezbat regimul juridic al canabisului

Proiectul de lege privind regimul juridic al plantei canabis, al substanţelor şi preparatelor ce conţin canabis utilizate în scop medical a fost susţinut, luni, de deputaţii din Comisia de sănătate şi ai organizaţiilor profesionale din domeniul sănătăţii, fiind primit cu scepticism de reprezentanţi ai instituţiilor statului.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu, co-iniţiator al proiectului, a subliniat, în cadrul unei dezbateri la Comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor, că iniţiatoarea proiectului, deputata PSD Ileana Cristina Dumitrache, a adunat toate vocile, toate partidele pentru a oferi alternative pentru pacienţii din România, iar proiectul are o perspectivă foarte diferită faţă de cea a instituţiilor statului.

„Instituţiile statului sunt învăţate să spună: „Nu, e periculos, interzicem, sunt soluţii, dar nu astea, sancţionăm”. (…) Noi nu vorbim despre canabisul în scop recreativ, să fie foarte clar. (…) Vă mulţumesc pentru că v-aţi pus semnătura din toate partidele. Toată lumea este de acord să dăm drumul la lege. Vreau ca toate instituţiile statului să se subordoneze voinţei suverane a Parlamentului, asta este Constituţia”, a afirmat Ungureanu.

Vezi si:  Constituția României, la 100 de ani de la adoptare

Deputata PSD Ileana Cristina Dumitrache a amintit că proiectul a intrat în circuitul parlamentar din anul 2019, acesta fiind preluat de la Alexandra Cârstea, preşedinte fondator al Asociaţiei „Victoria Mea”, prezentă la dezbaterile de la Parlament.

„Este povestea Alexandrei şi a mamei sale, este o poveste cu multă suferinţă, o poveste cu care am empatizat nu numai eu, ci şi colegii mei. (…) Nu inventăm roata”, a arătat deputata, care a amintit că anterior acestor discuţii au avut loc mai multe conferinţe şi dezbateri cu participare internaţională pe tema legalizării canabisului în scop medicinal.

Vicepreşedintele Comisiei de sănătate, deputatul PSD Florin Buicu, a subliniat, la rândul său, că susţine proiectul, adăugând că instituţiile statului trebuie să dea parlamentarilor răspunsuri legate de unele prevederi ale acestuia.

„Proiectul în sine nu face referire doar la utilizarea în scop medicinal al canabisului. (…) Aşteptăm răspunsurile de la instituţiile statului român legate de celelalte prevederi ale proiectului, şi o să fac referire la primul articol al legii: „Prezenta lege stabileşte regimul juridic privind cultivarea, producerea, fabricarea, depozitarea, comerţul, distribuţia, transportul, deţinerea, oferirea, transmiterea, intermedierea, achiziţionarea, utilizarea şi tranzitul pe teritoriul naţional”. Componenta medicală face referire doar la utilizare. Răspunsul la celelalte întrebări decât utilizarea trebuie să-l aflăm de la entităţile care sunt implicate în acest aspect”, a transmis deputatul social-democrat.

Vezi si:  Alegeri Parlamentare 2020: Rezultatele Finale!

DISTRIBUIE !

Shares

Be First to Comment

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *