Press "Enter" to skip to content

Ultima zi pentru inscrierea in baza de date a Sistemului de Garantie-Returnare

Pana pe 28 februarie, producatorii si comerciantii de bauturi trebuie sa se inscrie in baza de date a Sistemului de Garantie-Returnare – SGR.

Potrivit unui anunt postat pe Primaria Botosani, inregistrarea este obligatorie si se face pe site-ul administratorului  SGR www.returosgr.ro

Producatorii, importatoriisși comerciantii de bauturi au obligatia legala sa se inregistreze pana pe data de 28 februarie 2023 in baza de date a Sistemului de Garanție-Returnare. Toate societatile comerciale din Romania care au calitatea de producatori, importatori sau  comercianti de produse din categoriile apa imbuteliata, bauturi racoritoare, bere, cidru, vin, bauturi spirtoase, in ambalaje de unică folosinta din plastic, aluminiu sau sticla, cu dimensiuni intre 0,1 l si 3 litri, precum si companiile din industria ospitalitatii ce comercializeaza aceste produse trebuie sa se inregistreze online pe site-ul www.returosgr.ro al administratorului SGR, conform Hotararii de Guvern nr. 1074/2021.

Procedura de inregistrare este simpla:

  • se va creeaza un cont de utilizator, introducand datele de identificare ale companiei si datele de contact ale persoanei desemnate in relatia cu administratorul SGR.
  • dupa activarea contului, persoana desemnata in relatia cu administratorul SGR va completa toate informatiile solicitate.
  • dupa introducerea datelor, se va genera Formularul Standard de Înregistrare in SGR– completat automat cu datele deja introduse. Formularul trebuie semnat de catre reprezentantul legal, folosind o semnătura electronica simpla sau calificata, tot prin intermediul portalului RetuRO.

Ulterior inregistrarii,  se va trece la urmatoarea etapa, semnarea contractului cu administratorul SGR, RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A., de asemenea pe site-ul returosgr.ro.

Neinregistrarea in baza de date operata de catre administratorul SGR  atrage dupa sine o amenda intre 20.000 si 40.000 RON.

Sistemul Garanție-Returnare este conceput pentru a incuraja returnarea ambalajelor de bauturi de unica folosinta in vederea reciclării si va deveni functional incepand cu 30 noiembrie 2023. Astfel, consumatorii vor putea sa returneze in magazine ambalajele de unica folosinta din plastic, sticla sau metal pentru bauturi. SGR reprezinta un sistem in care romanii vor plati o garantie de 0,50 RON atunci cand vor cumpara o bautura imbuteliata (apa, racoritoare, bere, cidru, vin, bauturi spirtoase) de la un comerciant. Dupa golire, consumatorul va trebui sa il aduca intr-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianti. In schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garantiei platite initial, fara a fi conditionat de prezentarea bonului fiscal.

Marilena

DISTRIBUIE !

Shares

Be First to Comment

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *