Press "Enter" to skip to content

Proteste de strada in Franta, o noua criza pentru Macron

Presedintele Emmanuel Macron incearca sa faca fata unei noi crize, care ia amploare. Violentele de strada au luat amploare, pentru a doua noapte consecutiv.

Scanteia care a aprins protestele este uciderea de catre politisti a unui adolescent de origine nord-africana, in timpul unui control rutier de rutina, intr-o suburbie din Paris.

In cea de a doua noapte de violente de strada, au fost arestati 150 de demonstranti. Protestele se extind in mai multe orase din Franta. Macron a convocat o sedinta a celulei de criza pentru a discuta despre cazul nord-africanului impuscat mortal de politie. In Franta, comunitatea MAGREB se plange deseori de rasismul manifestat de fortele de politie fata de nord-africani si, in general, fata de oamenii cu venituri mici.

Nahel, in varsta de 17 ani, a fost impuscat de politie, in zona Nanterre, in vestul Parisului. Procuratura locala a anuntat ca politistul implicat este anchetat pentru ucidere voluntara. Adolescentul nu avea carnet de conducere – fiind minor – deci conducea ilegal. Surse din procuratura din Nanterre au dezvaluit presei ca Nahel era deja in evidentele politiei pentru conducere ilegala a unui vehicul si refuzul de a opri la punctele de control.

Presedintele Macron a spus ca uciderea tanarului e de neiertat, dar a condamnat si protestele ample de strada. „Ultimele ore au fost marcate de scene de violenta indreptate impotriva sectiilor de politie, dar si impotriva scolilor si primariilor, asadar institutii ale Republicii. Aceste scene sunt complet nejustificate” – a spus presedintele Frantei.

MM

DISTRIBUIE !

Shares

Be First to Comment

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *