Press "Enter" to skip to content

Profesorii continua greva

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant si Federatia Sindicatelor din Educatie “Spiru Haret” au decis sa nu accepte oferta Guvernului, in urma consultarii organizatiilor sindicale afiliate. Astfel, greva cadrelor didactice va continua si dupa minivacanta de Rusalii.

Oferta a fost discutata cu sindicatele teritoriale, care, la randul lor, au consultat membrii de sindicat. „Majoritatea membrilor de sindicat, care sunt in greva, a votat pentru continuarea actiunii de protest” – precizeaza un comunicat al celor doua organizatii sindicale.

Guvernul a anuntat ca pe 1 iunie adopta, prin ordonanta de urgenta, cresterea salariilor cu 1.000 lei brut lunar pentru personalul didactic. Pentru personalul nedidactic, cresterea salariala va fi de 400 de lei brut lunar. Masurile incluse in ordonanta de urgenta se vor aplica incepand cu 1 iunie 2023.

In noua grila de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie si va reprezenta punctul de referinta al grilei de salarizare din educatie. Majorarile salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea in vigoare a noii legi a salarizăaii, prima tranşă reprezentand 40 la suta din valoarea totala a majorarilor.

Vezi si:  În această noaptea trecem la ora de vară

Impactul financiar asupra bugetului general consolidat pentru anul curent este estimat la peste 2,168 miliarde de lei, iar media pe următorii 5 ani 433,6 milioane de lei. Majorarile mentionate se suporta de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei. De majorările salariale prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă beneficiază personalul didactic, didactic auxiliar şi nedidactic din unităţile de învăţământ preuniversitar şi instituţiile de învăţământ superior, se menţionează în proiect.

M.

DISTRIBUIE !

Shares

Be First to Comment

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *