Press "Enter" to skip to content

Peste 1300 de morti in pelerinajul de la Mecca

Arabia Saudita recunoaste, in sfarsit, ca pelerinajul de Hajji, de anul acesta, a avut un bilant tragic:. peste 1300 de morti. Cei multi credinciosi au fost rapusi de caldura.

Dupa o tacere de zile intregi, ministrul Sanatatii din Arabia Saudita, Fahad Al-Jalajel, a anuntat ca numarul deceselor a fost de 1301. Oficialul saudit spune ca decesele au fost provocate de drumul lung, prin soare. De asemenea, printre victime sunt varstnici si bolnavi cronici. Presa de limba araba a postat imagini socante din Arabia Saudita, cu pelerini prabusiti pe marginea drumului sau luati pe targa. Sunt si imagini cu morti lasati exact acolo unde au si-au gasit sfarsitul. Hajji are loc in fiecare an si este considerata o datorie sfanta a oricarui musulman. Macar odata in viata trebuie sa faca aceasta calatorie, nu doar fizica, ci si spirituala. Au participat aproape 2 milioane de credinciosi musulmani. Hajj-ul este unul dintre cei cinci piloni ai Islamului. Pelerinajul se desfăşoară într-o perioadă determinată de calendarul musulman, care se bazează pe ciclurile lunare. Anul acesta, in perioada pelerianului in Arabia Saudita s-au inregistrate peste 51 de grade Celsius.

Vezi si:  Australienii au pierdut o capsula radioactiva

De asemenea, multi pelerini nu aveau autorizatie. Inainte de a merge la Mecca, pelerinii trebuie sa obtina un permis special din partea autoritatilor saudite. Foarte multi nu aveau aceasta autorizatie si atunci s-au ferit sa foloseasca adaposturile si punctele de prim-ajutor puse la dispozitie de autoritatile saudite. Dupa cum declara ministrul saudit al Sanatatii, 83 la suta dintre cei rapusi de caldura nu aveau permisul special. Arabia Saudita, afirma ca a facut tot ce era posibil pentru a-i proteja de canicula pe credinciosi.

Cele mai multe decese s-au inregistrat in randul pelerinilor din Egipt, Iordania si Indonezia.

Marilena

DISTRIBUIE !

Shares

Be First to Comment

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *