Press "Enter" to skip to content

Parlamentul European cere Rusiei sa returneze Romaniei Tezaurul

Parlamentul European a votat o rezolutie in care i se cere Rusiei sa returneze Romaniei cele 91,5 tone de aur din tezaurul national al Romaniei.

In 1916 si 1917, in conditiile in care tezaurul national al Romaniei era amenintat de Imperiile Centrale, guvernul roman si reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei au semnat un protocol cu Rusia, in care erau stipulate conditiile de trimitere a acestui tezaur national la Moscova pentru a fi pastrat in siguranta. Este vorba despre rezerva de aur a Bancii Nationale a Romaniei, care cuprinde lingouri de aur si monede rare, precum si valori culturale si artistice care fac parte din patrimoniul national al Romaniei. De atunci, Rusia a refuzat sa returneze acest tezaur, care consta in principal din 91,5 tone de aur si care valoreaza in total peste 5,5 miliarde de euro. La 14 martie, Parlamentul European a adoptat o rezolutie prin care solicita Rusiei sa restituie tezaurul Romaniei.

In rezolutia eurodeputatilor se arata ca termenul „tezaur national” se refera la rezerva de aur a Bancii Nationale a Romaniei, care consta in lingouri de aur si monede rare, precum si in bunuri culturale si artistice care fac parte din patrimoniul national al Romaniei. “Tezaurul national care a fost incredintat legal in custodia Rusiei cuprindea un total de 91,5 tone de aur apartinand rezervei de aur a Bancii Nationale a Romaniei, colectii regale de bijuterii si monede rare, precum si bunuri de mare valoare culturala si istorica, cum ar fi arhive de stat, documente, manuscrise istorice pretioase, picturi, carti rare si colectii de la numeroase institutii publice si private care acopera mai mult de cinci secole de istorie a Romaniei. Indeamnam Rusia sa restituie fara intarziere Romaniei restul tezaurului national romanesc, asa cum a fost transferat in 1916 si 1917, in conformitate cu dispozitiile protocoalelor incheiate” – se arata in rezolutie.

Vezi si:  Aspartamul ar putea fi cancerigen

MM

DISTRIBUIE !

Shares

Be First to Comment

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *