Press "Enter" to skip to content

O mai mare transparenta a parlamentului si reducerea ordonantelor de urgenta, recomandari pentru Romania

Romania trebuie sa imbunatateasca in continuare transparenta procesului parlamentar si sa reduca utilizarea procedurilor de urgenta – este concluzia GRECO, Grupul statelor impotriva coruptiei, for de pe langa Consiliul Europei.

In raportul GRECO publicat pe 25 ianuarie, se atata ca trebuie imbunatatita transparenta procesului parlamentar, iar utilizarea procedurilor de urgenta trebuie redusa.  De asemenea, e nevoie de mai multe eforturi pentru abordarea conflictelor de interese si introducerea  de reguli privind interactiunea membrilor Parlamentului cu lobbyiştii. De asemenea, trebuie implementat un sistem de consiliere independenta pentru ca membrii Parlamentului sa solicite consiliere in materie de integritate – arata raportul GRECO.

Problemele din justitie

Cu privire la judecatori si procurori, mai subliniaza GRECO in concluziile raportului, o problema principala care a fost tratata o reprezinta desfiintarea sectiei speciale pentru investigarea infractiunilor din sistemul judiciar, cu privire la care GRECO s-a opus puternic inca de la inceput.

“Au fost depuse eforturi pentru cresterea rolului Consiliului Superior al Magistraturii si Inspectiei Judiciare ca raspuns la riscurile de integritate a judecatorilor si procurorilor prin, inter alia, formare si acces la informatii. De asemenea, au fost dedicate eforturi stabilirii noii legislatii pentru judecatori si procurori pentru a le asigura independenta. Adoptarea de catre Senat, la data de 17 octombrie 2022, a noii Legi privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a noii Legi privind organizarea judiciară şi a noii Legi privind Consiliul Superior al Magistraturii si promulgarea lor la data de 15 noiembrie 2022, de catre Presedintele Romaniei, reprezinta pasi inainte importanti, care trebuie sa fie urmati de un numar de masuri de implementare” – mentioneaza raportul.

Vezi si:  Scandalul produselor cu gramaj mai mic, la acelasi pret

Marilena

DISTRIBUIE !

Shares

Be First to Comment

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *