Press "Enter" to skip to content

Carnea crescută în laborator ar putea ajunge în curând în supermarketuri?

Pentru a crește carne în laborator, celulele sunt prelevate de la animale vii și multiplicate în bioreactoare.

Materialul rezultat este apoi îmbogățit cu fibre și alte elemente pentru a adăuga textură și valoare nutritivă. Deoarece carnea artificială nu conține oase sau piele, este utilizată în principal pentru fripturi, nuggets și cârnați.

Deși aproximativ 40 la suta din cercetarea în acest domeniu este efectuată de entități private din Europa, nu există încă norme comune definite de Comisia Europeană, în temeiul Regulamentului privind alimentele noi, pentru comercializarea acesteia în Uniune.

Astfel, dacă o companie dorește să solicite o autorizație de comercializare pentru un aliment nou, în acest caz carnea celulară, aceasta completează o cerere, iar Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) emite un aviz științific.

În general, Comisia Europeană, care va avea ultimul cuvânt cu privire la aprobarea sau nu a produsului, urmează avizul științific al EFSA.

Italia a fost prima țară din UE care a interzis acest aliment nou, dar aproape jumătate din țările UE, inclusiv Franța, Grecia și România, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la potențialul său impact asupra agricultorilor.

Vezi si:  "Unde sunt diamantele lui Lady Di?" Printul William e ingrijorat de inelul daruit de Harry sotiei sale, Meghan

O scrisoare semnată de 12 state membre a fost trimisă Comisiei Europene în acest an, solicitând o dezbatere publică și o evaluare a impactului socio-economic.

O chestiune de tradiție și etică?

Cei îngrijorați de carnea artificială se tem că aceasta va înlocui creșterea tradițională a animalelor, că procesul de producție este energo-intensiv și utilizează multă apă.

Susținătorii invocă bunăstarea animalelor și beneficiile reducerii creșterii animalelor, inclusiv reducerea emisiilor de carbon.

MM

DISTRIBUIE !

Shares

Be First to Comment

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *