Press "Enter" to skip to content

Australienii au pierdut o capsula radioactiva

Capsula a cazut dintr-un autotren, in timpul unei calatorii de 1400 de kilometri. Acum autoritatile australiene sunt in stare de alerta si  cauta capsula, care e de negasit.

Pentru ca eforturile de pana acum de a gasi capsula radioactiva, de mici dimensiuni, au fost zadarnice, autoritatile australiene au suplimentat personalul si echipamentele de detectie. Capsula a fost pierduta in timp ce era transportata intr-o regiune indepartata din statul  Australia de Vest. Presa australiana noteaza ca aceasta capsula e periculoasa si are potential mortal.

Departamentul de pompieri si interventii de urgenta precizase, initial, ca ar fi nevoie de cinci zile pentru a parcurgerea traseului autotrenului. Dar cautarile au intrat deja in a cincea zi. De altfel, semi-oficial, autoritatile autraliene recunosc ca e posibil ca aceasta capsula sa nu fie gasita niciodata.

Deocamdata, s-au facut verificari pe o portiune de 660 de kilometri.  Capsula radioactiva, care facea parte dintr-o jojă utilizata in industria miniera pentru masurarea densitatii minereului de fier, fusese incredintata de compania Rio Tinto contractantului SGS Australia pentru ambalare si despachetare. Transportul a fost apoi subcontractat catre o firma de logistica. Lipsa capsulei a fost constata la mai bine de o saptamana dupa ce autotrenul a ajuns la destinatie.

Specialistii sunt de parere ca vibratiile autotrenului au dus la slabirea suruburilor, ceea ce a cauzat caderea capsulei, iar aceasta s-a desprins din echipamentul aflat intr-o lada.

Capsula de culoare argintie, de 6 mm in diametru si 8 mm lungime, utilizata in cadrul operatiunilor miniere, contine Cesiu-137, un izotop radioactiv, care emite radiatii echivalente cu zece radiografii pe ora.

Autoritatile sanitare au avertizat populatia sa nu puna mana pe acest obiect, in cazul in care il gasesc, pentru ca poate provoca arsuri sau sindromul iradierii acute si au recomandat pastrarea unei distante de minimum cinci metri de capsula. Cel mai mare pericol il reprezinta deschiderea capsulei.

Marilena

DISTRIBUIE !

Shares

Be First to Comment

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *