Aspartam, un indulcitor folosit pe scara foarte larga, ar putea fi cancerigen, dar e sigur pentru consum, in anumite limite, deja stabilite.
Este concluzia la care au ajuns cercetatorii de la doua institutii care au legatura cu Organizatia Mondiala a Sanatatii.
“Nu sfatuim companiile sa-si retraga produsele si nici nu sfatuim consumatorii sa stopeze complet consumul. Recomandam doar un consum moderat” – a declarat dr. Francesco Branca, directorul Departamentului de Nutritie, Sanatate si Dezvoltare din cadrul OMS.
Aspartamul e folosit la bauturi racoritoare, in loc de zahar, si la multe alte produse, inclusiv la guma de mestecat. Este pentru prima data cand e evaluat riscul potential de cancer al aspartamului. “Concluzia grupului de lucru a fost ca ar trebui clasificat in grupul 2B, adica posibil cancerigen pentru oameni” – a explicat Mary Schubauer-Berigan, coordonatorul unuia dintre studii.
Substantele din alimente sunt impartite in doua categorii 2A, care desemneaza substantele clar cancerigene, si 2B, in care sunt incluse cele potential cancerigene.
Cantitatea conteaza
Cercetatorii au precizat ca, pentru ca aspartamul sa devina periculos, cineva trebuie sa consume 20 de cutii cu suc dietetic pe zi. Expertii care au participat la cercetari spun ca regulile de folosire a indulcitorilor nu se schimba dar conteaza cantitatea. Cu alte cuvinte, limitele de consum de pana acum raman valabile.
Expertii independenti, neimplicati in aceste studii, spun insa ca dovezile stiintifice ca aspartamul ar putea provoca boli precum cancerul nu sunt deloc solide. Si ca dupa criteriile de cercetare folosite in aceste doua studii, multe substante ar putea fi incluse in categoria cancerigen.
Unii oameni de stiinta au criticat publicarea acestui studiu sub egida OMS. Ei spun ca oamenii se vor speria si vor incepe sa consume bauturi si alimente cu zahar, deci cu continut caloric mare, in locul celor cu aspartam, recomandate in diverse afectiuni.
MM
Be First to Comment