Press "Enter" to skip to content

Procentul copiilor care merg la gradinita, mult sub media europeana

Romania se numara printre tarile UE unde rata de participare la educatia timpurie a scazut comparativ cu 2011. In plus, rata de inscriere intre varsta de 3 ani si varsta de incepere a invatamantului obligatoriu este printre cele mai scăzute din Europa, semnificativ mai redusa decat media europeana – arata statisticile publicate de Comisia Europeana.

World Vision Romania impreuna cu fundatia unui grup petrolier lanseaza cel mai amplu proiect dedicat prescolarilor din tara noastră, cu 60.000 de copii si 10.000 de parinti inclusi. Proiectul se numeste “Start in educatie” si este destinat copiilor si parintilor din  500 de comunitati defavorizate. Valoarea totala a proiectului este de peste 2,7 milioane de euro.

O analiza preliminara realizata la nivelul beneficiarilor proiectului „Start in educatie” arata ca, desi majoritatea parintilor considera ca a merge la gradinita este important, unu din cinci parinti cred ca cei mici pot avea un parcurs educational bun si fara sa frecventeze gradinita. In plus, o treime dintre parinti spun ca principala provocare pe care o intampina in ceea ce priveste frecventarea gradinitei este lipsa banilor pentru cheltuieli (haine, masa, ghiozdan). In ceea ce priveste materialele specifice activitatilor pentru gradinita, 20 la suta dintre copii primesc o carte de colorat sau creioane colorate o data  pe an sau chiar deloc, iar 25 la suta dintre copiii de gradinita primesc o jucarie noua, in cel mai bun caz, o data pe an, unii dintre ei chiar deloc. Legat de implicarea parintilor in activitatile cu copiii, 36 la suta dintre acestia desfasoara rar sau doar uneori activitati de tipul colorat, citit povesti, jocuri educative sau alte activitati specifice.

Situatia copiilor de varsta prescolara este extrem de grava, mai ales in mediul rural, acolo unde copiii cu varsta de gradinita muncesc in gospodarie in medie 1 h si 20 minute  – ingrijesc animale si au alte responsabilitati în casa. Din analizele realizate de World Vision, majoritatea copiilor de varsta prescolara din mediul rural au acces la materiale educationale doar daca frecventeaza gradinita sau le folosesc pe ale fratilor mai mari care merg la scoala.

Proiectul “Start in educatie” vine in sprijinul a 60.000 de copii cu varste intre 3-6 ani si 10.000 de parinti, selectati din 500 de comunitati defavorizate, cu accent pe regiunile: Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia, Muntenia, Nord Est, Nord Vest.

Marilena

DISTRIBUIE !

Shares

Be First to Comment

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *