Press "Enter" to skip to content

2022, printre cei mai caldurosi ani din istorie

Administratia Nationala de Meteorologie  – ANM – anunta ca 2022 a fost al treilea cel mai calduros an din istoria masuratorilor meteorologice din Romania. Temperatura medie anuala a fost de de 11,77 grade Celsius.

Potrivit ANM, cei mai caldurosi cinci ani din perioada, de cand se fac masuratori, 1900 – 2022 sunt: 2019, 2020, 2022, 2015 şi 2007, iar intervalul 2012 – 2022 reprezintă perioada de 11 ani consecutivi cea mai calduroasa, fapt care confirma in mod evident tendinta de crestere a temperaturii aerului si in tara noastra.

Aceasta statistica demonstreaza ceea ce simtim cu toţii de foarte mulţi ani, ca schimbarile climatice ameninta si afecteaza intreaga planeta. Nu mai putem vorbi de o problema locala sau de o problema nationala” – a declarat ministrul Mediului, Barna Tanczos.

La nivel european, al doilea an cel mai calduros din istorie

Copernicus, serviciul UE pentru schimbari climatice, anunta ca 2022 a fost al doilea cel mai calduros an in Europa si al cincilea la nivel mondial. Vara trecuta, a fost cea mai caniculara din Europa, de cand se fac masuratori. S-au confruntat cu temperaturi record Italia, Spania, Croatia, Marea Britanie, Franta si Germania. In total, la nivel european au murit peste 25.000 de oameni din cauza caniculei. De asemenea, cateva tari europene s-au confruntat cu incendii de padure, provocate de temperaturile ridicate si lipsa precipitatiilor. 2022 a fost printre cei mai secetosi ani.

Iarna fara zapada in toata Europa

A nins foarte putin pana acum, in aceasta iarna, si multe statiuni de schi din Europa pur si simplu au fost inchise. Mai multi proprietari de statiuni de schi s-au plans ca nu se pot desurca doar cu zapada artificiala si ca prefera sa inchida la mijloc de ianuarie si sa redeschida in functie de vreme.

Marilena

DISTRIBUIE !

Shares

Be First to Comment

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *