La mai putin de o luna pana la alegerile europene, cincisprezece tari din Uniunea Europeana cer „noi solutii” pentru a facilita transferul migrantilor catre tari din afara UE, inclusiv in timpul operatiunilor de salvare pe mare. Printre aceste tari se numara Romania, Bulgaria, dar si Italia si Grecia, care se afla in prima linie a rutelor migratorii.
Aceste tari doresc sa mearga dincolo de pactul privind migratia adoptat recent de UE, care vizeaza consolidarea controlului imigratiei in Europa. Intr-o scrisoare, ele cer Comisiei Europene sa „propuna noi mijloace si noi solutii pentru a preveni imigratia ilegala in Europa”. Tarile semnatare, printre care si Romania, pledeaza pentru mecanisme de „detectare, interceptare si salvare a migrantilor in largul marii si de transferare a acestora intr-un loc sigur intr-o tara partenera din afara UE, unde sa se poata gasi solutii durabile pentru ei”.
Printre exemplele citate se numara acordul recent dintre Italia si Albania de a trimite migrantii salvati in apele italiene in Albania pentru a le procesa cererile de azil. Semnatarii sugereaza, de asemenea, facilitarea trimiterii solicitantilor de azil inapoi in tari terte pentru a le fi examinate cererile.
Cresterea numarului de acorduri cu tarile terte de-a lungul rutelor de migratie
Legislatia europeana actuala prevede ca un imigrant care ajunge in UE poate fi trimis intr-o tara din afara Uniunii doar daca are o legatura suficienta cu tara terta respectiva.
De asemenea, tarile semnatare solicita o reevaluare a aplicarii conceptului de „tara terta sigura” in legislatia europeana in materie de azil. O astfel de reforma ar face posibila cresterea numarului de acorduri cu tarile terte situate de-a lungul rutelor migratorii, luand exemplul parteneriatelor existente, cum ar fi cel cu Turcia pentru retinerea refugiatilor sirieni in 2016. Acestia incurajeaza crearea unor „parteneriate cuprinzatoare, reciproc avantajoase si durabile cu tarile partenere cheie situate de-a lungul rutelor de migratie”.
Aceste propuneri, adresate viitoarei Comisii Europene, vin intr-un moment in care sondajele de opinie prevad o crestere a partidelor anti-imigratie la viitoarele alegeri europene. Cele cincisprezece tari semnatare sunt Bulgaria, Republica Ceha, Danemarca, Finlanda, Estonia, Grecia, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Malta, Olanda, Austria, Polonia si Romania.
MM
Be First to Comment